DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ MESAJI

DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ MESAJI

Besni İlkokulu Müdürü Yaşar Gülten´in Çocuk Hakları Mesajı

20.11.2017 34612

Besni İlkokulu Müdürü Yaşar Gülten’in Çocuk Hakları Mesajı

 

Her çocuğun anne babasını bilme ve onlar tarafından bakılma hakkına sahiptir. Savaşlar, salgın hastalıklar çocukları ailesiz bırakmaktadır. Her çocuğun bir ‘isim’ ve vatandaşlık hakkı vardır. Vatandaşı olduğu devlet onu korumalıdır. Çocuklar her türlü sömürü, kötü muamele, şiddet ve ihmale karşı korunmalıdır.

Her çocuğun sağlıklı beslenme, , barınma, dinlenme ve tıbbi bakımeğitim, oyun oynama gibi hakları vardır. Hiçbir çocuk eğitim ortamından alıkonulmamalıdır. Yeterli beslenmeli ve en çok sevdikleri oyun oynama hakları elinden alınmamalı.

Birleşmiş Milletlerin çocuk haklarıyla ilgili kuruluşu, UNICEF (Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu) hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm çocuklara yardım için çalışmaktadır. 20 Kasım 1989 tarihinde;  Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, 193 ülke tarafından onaylanmıştır. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Türkiye Cumhuriyeti tarafından 14 Eylül 1990 tarihinde kabul edilmiştir.

Ülkemizde çocukların Çocuk Haklarına Dair Sözleşmede yer alan haklarını korumak amacıyla SHÇEK (Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu) kurulmuş, yetiştirme yurtları açılmıştır.

 

Bu vesileyle 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Tüm çocukların ‘Çocuk Hakları Günü’ ve her günü kutlu ve mutlu olsun.